ІНВЕСТУВАННЯ В УКРАЇНУ ПІД ЧАС ВІЙНИ: ТЕНДЕНЦІЇ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

Автор(и)

Ключові слова:

інвестування, війна, перспективи

Анотація

Війна в Україні – це, в першу чергу, час постійних небезпек та руйнувань, а, по-друге, це фундамент нових повоєнних можливостей. Під час війни руйнуються підприємства, інфраструктура, а також бачення та мислення, соціально-економічні моделі. Руйнування дає можливість в Україні почати все з «нуля», враховуючи минулий досвід. Україна має всі підстави стати одним з експериментальних майданчиків, де світ почне моделювати та випробовувати нову реальність, нову етику та нову раціональність, де творитиметься один із трендів нової цивілізації [1].

За офіційними даними Міністерства економіки на початку жовтня 2022 року до уряду щодо майбутніх інвестицій в Україну надійшло понад 250 заявок [2]. За три місяці роботи інвестиційної платформи Advantage Ukraine надійшло більше ніж 500 запитів стосовно можливостей інвестування в Україні, а також пропозицій проєктів та торгівельної співпраці [3].

В Україні визначено 10 основних галузей, які мають суттєвий інвестиційний потенціал [4]:  

  • Оборонно-промисловий комплекс ($43 млрд інвестиційного потенціалу).Задоволення потреб сил безпеки та оборони задля захисту держави майбутньому.
  • Металургія та металообробка ($26 млрд інвестиційного потенціалу).Найбільш краще в Україні розвинена чорна металургія (виробництво сталі, чавуну, прокату тощо).
  • Енергетика ($177 млрд інвестиційного потенціалу).В Україні є можливість генерувати «зелені» електричні потужності та «зелений» водень.
  • Природні ресурси($5,6 млрд інвестиційного потенціалу). Україна є одним із регіонів світу, які найбільш насичені мінеральними ресурсами.
  • Агропромисловий комплекс ($34 млрд інвестиційного потенціалу).Сільське господарство є основним елементом агропромислового комплексу України.
  • Логістика та інфраструктура ($123 млрд інвестиційного потенціалу). Україна має вигідне та важливе транзитне географічне положення.
  • Промислове виробництво ($16 млрд доларів інвестиційного потенціалу).Найвищу питому вагу в промисловості України займають електроенергетика, чорна металургія, машинобудування, хімічна та харчова промисловості.
  • Деревообробка та меблеве виробництво ($5 млрд інвестиційного потенціалу). У нашої країни наявні всі можливості стати фабрикою меблів континенту.
  • Фармацевтика($19 млрд інвестиційного потенціалу). Дана галузь є одним із лідерів інвестицій та має великий потенціал. Українські фармацевтичні компанії відповідають міжнародним стандартам.
  • Інноваційні технології($11 млрд інвестиційного потенціалу). Україна – це перша країна, в якій перетворили більшість офіційних та державних документів на діджитал-рішення. Також варто відзначити, що в Україні близько 240 тисяч фахівців, зайнятих в ІТ-сфері. І саме сектор ІТ зазнав найменших втрат від війни - зберіг 95% обсягів контрактів [4]. Позитивними змінами, які покращили бізнес-клімат в Україні, є надання Україні статусу кандидата на вступ до ЄС, скасування мит та квот на український експорт, «транспортний безвіз». Серед негативних факторів - повномасштабну військову агресію росії проти України, атаки на українську енергосистему [3].

Війна в країні призвела до багатьох складнощів у напрямі інвестицій, погіршила ситуацію та вщент змінює умови інвестування. При цьому такі країни, як США, Німеччина, Великобританія, Польща та Туреччина найбільш зацікавлені інвестиційними можливостями в Україні в наступних напрямках: інноваційні технології, сільське господарство, фінансовий сектор, логістика, енергетика, корисні копалини та оборонна промисловість. Отже, це означає, що наша держава і зараз залишається досить привабливою для інвесторів багатьох країн.

Посилання

Не спізнитися на «український потяг». URL: https://www.epravda.com.ua/columns/2022/07/18/689232/ (дата звернення: 26.03.2023).

Чому варто інвестувати в Україну? URL:https://www.epravda.com.ua/columns/2022/11/3/693386/ (дата звернення: 26.03.2023).

Інвестування в Україну під час війни. URL:

https://trans.info/ua/investuvannya-v-ukrayinu-pid-chas-viyny-327240(дата звернення: 26.03.2023).

Країна можливостей: чому інвестор прийде в Україну. URL:

https://www.epravda.com.ua/columns/2022/09/29/691997/(дата звернення: 25.03.2023).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-23

Номер

Розділ

Секція 3. Інновації та підприємництво як основа економічного зростання країни