ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ БЛОКЧЕЙН У БІЗНЕС-ПРОЦЕСАХ ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

Анотація

У сучасному світі діджиталізація підприємства відіграє ключову роль у його функціонуванні, можливості швидкого реагування на зовнішні та внутрішні виклики, підтримки конкурентоспроможності, підвищення ефективності та подальшого розвитку у сферах його спеціалізації. Використання новітніх технологій, підходів та стратегій допомагають досягти цих цілей значно швидше та результативніше. Однією з сучасних та перспективних технологій, що можливо інтегрувати у робочі, управлінські, виробничі та інші процеси підприємства є технологія блокчейн.

Блокчейн – це послідовна пов’язана база даних інформації, що захищається методами криптографічного кодування та зберігає інформацію у вигляді ланцюжка блоків [1]. Сфери його використання давно вийшли за межі суто фінансових операцій та платежів. Сьогодні цю технологію можна зустріти як у сфері освіти, економіки, медицини, так і у логістиці, менеджмент тощо.

Для діяльності бізнесу блокчейн надає велику кількість переваг. Ключовими з них є безпека та відкритість. Поняття відкритості у контексті технології блокчейн розуміють як прозорість та доступність збережених даних всім учасникам мережі, можливість їх перевірки та підтвердження. Безпека, в свою чергу, забезпечується використанням спеціальних кодувальних та декодувальних інструментів, таких як алгоритми криптографії та хешування [1]. Використання згаданих технологій та інших новітніх підходів забезпечують не лише високий рівень безпеки та відкритості в бізнес-процесах, але й сприяють підвищенню довіри споживачів і, як висновок, підвищують конкурентоспроможність компанії.

Варто зазначити, що у наші дні технологія блокчейн набуває більшої популярності в робочих процесах підприємств. До прикладу, з ціллю підвищення прозорості та швидкої і надійної звітності поставок деякими великими компаніями, такими як Walmart, Co-op Food, Provenance та іншими, блокчейн було інтегровано у їх логістичні процеси [2, с.160-161]. Окрім цього, в деяких випадках, використання технології зменшило рівень бюрократії в межах компанії, паралельно не зачіпаючи вже сталих процесів, які можуть потребувати документування дій.

Також, однією зі сфер використання блокчейну є облік та аудит. Використовуючи блокчейн, замість того, щоб зберігати окремі записи, компанії можуть записувати свої транзакції безпосередньо в об’єднаний реєстр, створюючи взаємопов'язану систему стійких облікових записів. В такому випадку, шанси знищити або маніпулювати даними для приховування активності є близькою до нуля. Наприклад, E & Y запустила «Аналізатор блокчейнів», який допомагає командам аудиту аналізувати транзакції в блокчейні. Консалтингова компанія PwC створила перший широко поширений сервіс аудиту на основі блокчейн-технології з зареєстрованими криптографічними компаніями [3].

Окрім зазначених бізнес галузей, перспективним є використання технології блокчейн у сферах медицини, освіти, фінансів, нерухомості, для захисту та контролю над інтелектуальною власністю, підвищення надійності передачі даних та інформації тощо.

Отже, в сучасному бізнес-середовищі діджиталізація є вирішальним чинником для успіху підприємства, що дозволяє швидко реагувати на зовнішні та внутрішні виклики. Підбиваючи підсумки, зазначимо, що блокчейн – одна з передових технологій у сучасному світі, що все більше набуває популярності у сфері бізнесу. Його розвиток, створення нових інструментів та постійне розширення можливостей у використанні допомагає компаніям покращити основні бізнес процеси, використовувати та інтегрувати новітні розробки всередину підприємства.

Посилання

Блокчейн і бізнес: використання технології для підвищення довіри. Seo evolution. 2024. URL: https://seo-evolution.com.ua/blog/poleznye-sovety/Blokcheyn-i-biznes-vikoristannya-tehnologiyi (дата звернення 05.04.2024).

Кудирко О. В. Інновації в логістиці: перспективи використання технології блокчейн у ланцюгах поставок. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2017. №15(1). С.160-161. URL: http://www.visnyk-econom.uzhnu.uz.ua/archive/15_1_2017ua/36.pdf (дата звернення 06.04.2024).

Ярощук О. Белова І. Технологія блокчейн в бухгалтерському обліку та аудиті. Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації. 2020. №3-4. С. 28-44. URL: http://ibo.wunu.edu.ua/index.php/ibo/article/download/488/535 (дата звернення 06.04.2024).

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-13